Ben Tedavisi

Benlerin cerrahi yolla tedavisinin yanında lazer yöntemiyle de benlere uygulama yapılması ve sonuç alınması mümkündür.

Lazer ışınları yoluyla dermis (orta deri tabakası) ve epidermiste (üst cilt tabakası) bulunan iyi huylu ve büyük olmayan nevuslar tedavi edilebilmektedir.

Lazerle ben tedavisinde, 3 çeşit lazer tedavi türü kullanılmaktadır: Plazma enerjisi, Q-Switched Nd YAG Lazer ve fraksiyonel CO2 lazer. Hangi lazer tedavi türünün seçileceği ise hekim muayenesi ile belirlenir.

Bütün Benler Lazerle Alınabilir mi?

Bütün benler için mümkün değildir; sadece iyi huylu benler lazer uygulaması ile tedavi edilebilmektedir. Bu aşamada önemli olan benin iyi huylu mu, yoksa kötü huylu mu olduğunun tespitidir. Yani uzman bir doktor muayenesi olmadan işlem gerçekleşmemektedir. Kötü huylu olma ihtimali bulunan benlerin belirlenmesinde nevusün çapı, benin rengi, şekli gibi çeşitli kıstaslar bulunmaktadır.

Kötü huylu olma ihtimali bulunan benler için faktörler şu şekildedir:

  1. Büyüklük: Eğer nevusün çapı 5 cm’den büyükse, kötü huylu olma ihtimali bulunur ve tespit yapılmadan lazer tedavisi uygulanmaz.
  2. Renk: Ben farklı renklere sahipse, kötü huylu olma ihtimali bulunur ve patolojik inceleme gerektirir.
  3. Sınır: Benin sınırlarında düzgün olmayan şekiller varsa, keskin hatlara sahip değilse kötü huylu olma ihtimali bulunur.
  4. Simetri: Ben üzerinde asimetrik şekiller varsa, tespit edilmesi gereklidir.

 

Plazma Tedavisi (Plexr) İle Ben Aldırma Tedavisi

Çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde uygulanan Plazma teknolojisi ben aldırmada da oldukça etkilidir. Genellikle tek seanslık bir uygulama yeterlidir. Gerekirse ek seans da yapılmaktadır. Plazma tedavisi sonrası benin alındığı bölgede ben büyüklüğünde bir yara meydana gelir ve yaklaşık bir hafta içerisinde kabuk halini alır. Sonrasında kabul düşer ve geriye pembelik kalır. Söz konusu renk değişimi 2 hafta ila 2 ay arasında normale döner. Plazma tedavisi et benlerine de uygulanabilmektedir.

Lazerle Ben Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Lazerle ben tedavisi için belirlenen herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Önemli olan uzman hekim tarafından benin lazer tedavisine uygun olup olmadığının belirlenmesidir.

Lazerle Ben Tedavisinde İz Kalır mı?

Genellikle hiçbir iz kalmaz. Burada etkili faktör cilt üzerinde bulunan nevusün küçük olması ve epidermiste bulunmasıdır. Eğer alınan ben derin ve görece büyük ise küçük ve cildin kendi renginde bir iz kalması mümkündür.

 

Paylaş
×
Hemen Ara